Bij driekwart van de blinden en slechtzienden werd het afgelopen jaar de witte taststok genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Twee derde van de ondervraagden kwam hierdoor in een vervelende of gevaarlijke situatie terecht. Zo reden voertuigen rakelings langs, werd de stok uit handen gereden en de stokgebruiker uitgescholden door andere verkeersdeelnemers. En dat terwijl het wettelijk verplicht is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok. Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio slaan de handen ineen. Zij organiseren vandaag de bewustwordingscampagne Stop voor de Witte Stok voor meer begrip voor stokgebruikers in het verkeer.
Passanten kunnen in onder andere Nijmegen onder begeleiding van een mobiliteitstrainer geblinddoekt en met een witte stok oversteken. Zo ervaren zij zelf hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers. Burgemeester Hubert Bruls onderstreept de oproep ‘Stop voor de Witte Stok’ en maakt ter plaatse de eerste oversteek. Burgemeester Bruls: ‘We kunnen investeren in infrastructuur wat we willen, maar als er geen respect is voor de witte stok wordt het heel lastig’.
Stop voor de Witte Stok
De betrokken organisaties willen met deze oversteekactie voorlichting geven over de betekenis van de witte stok. De opgeheven witte stok met rode banden geeft aan dat iemand met een visuele beperking wil oversteken. De organisaties hopen op meer begrip van verkeersdeelnemers, zodat ook blinden en slechtzienden veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. In een online video laten ze zien hoe lastig het is om over te steken zonder zicht en hoe belangrijk het is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok. Ook verkeersorganisaties en rijscholen worden geïnformeerd. Voor basisscholen is er een lespakket beschikbaar.
Verontrustende onderzoeksresultaten
Helaas werd de witte stok het afgelopen jaar bij 76% van de stokgebruikers genegeerd bij het oversteken. Bijna de helft werd hiermee minimaal wekelijks geconfronteerd. Voornamelijk fietsers negeren de witte stok. Bij driekwart van de gedupeerden heeft een vervelende verkeerservaring door het negeren van de witte stok een negatief effect. Zij voelen zich bijvoorbeeld onveilig, waardoor ze onzekerder en voorzichtiger worden of ze schrikken eerder, zijn angstig of gespannen als de stok werd genegeerd.
Bijna 90% van de mensen die naast de witte stok een blindengeleidehond gebruikt, geeft aan dat anderen weleens denken dat de blindengeleidehond het verkeer voor hen inschat. Dit is een misverstand. De hond leidt zijn baas naar de juiste plek om over te steken, maar kan niet de snelheid van het verkeer inschatten of beoordelen of het stoplicht op groen staat.
Meer bewustwording
Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio maken zich allen hard voor mensen met een visuele beperking en bundelen de krachten voor meer bewustwording rondom de witte stok in het verkeer. In de week voorafgaand aan de Internationale Dag van de Witte Stok (15 oktober) geven zij voorlichting over de betekenis van de witte stok. Meer informatie over deze campagne staat op stopvoordewittestok.nl
Meer nieuws
Nieuwsarchief
Berichtenarchief
- januari 2025 (1)
- november 2024 (2)
- oktober 2024 (3)
- augustus 2024 (2)
- mei 2024 (1)
- maart 2024 (1)
- januari 2024 (1)
- november 2023 (1)
- juli 2023 (2)
- juni 2023 (1)
- maart 2023 (1)
- december 2022 (2)
- november 2022 (2)
- september 2022 (1)
- juli 2022 (1)
- april 2022 (1)
- maart 2022 (1)
- februari 2022 (2)
- december 2021 (1)
- november 2021 (1)