PTSS bij een visuele beperking

PTSS is een langdurige, heftige stressreactie na het meemaken van een schokkende, traumatische gebeurtenis. Ook mensen met een visuele beperking kunnen te maken krijgen met PTSS. Op deze pagina staan links naar documenten over posttraumatische stress (PTSS) bij mensen met een visuele beperking. U komt meer te weten over de resultaten van een onderzoek naar dit onderwerp, we delen een aantal praktische tips voor preventie, zelfhulp en laagdrempelige hulp en er is een handreiking voor behandelaars opgenomen.

Onderzoek

De documenten zijn de eindproducten van een onderzoek door de afdeling oogheelkunde van Amsterdam UMC in samenwerking met de Robert Coppes Stichting naar posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij mensen met een visuele beperking. Het onderzoek werd in 2020 afgerond.

Met dit onderzoek wilden we meer te weten komen over de relatie tussen de visuele beperking, traumatische gebeurtenissen en PTSS. Daarnaast wilden we beter inzicht krijgen in passende hulpverlening voor mensen met een visuele beperking en PTSS.

Voor wie zijn de documenten bedoeld?

Onderstaande documenten zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd in PTSS bij mensen met een visuele beperking. Ze zijn in het bijzonder van toepassing voor hulpverleners (begeleiders, behandelaars, vertrouwenspersonen etc.) en naasten die te maken hebben met mensen met een combinatie van deze klachten. Het document over zelfhulp kan ook door cliënten zelf gebruikt worden. 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via EIK@robertcoppes.nl.

Links 

Lees meer over het onderzoek naar PTSS bij mensen met een visuele beperking of bekijk de basisinformatie over dit onderwerp in de factsheet.

Graag delen we een aantal praktische tips in dit kader over preventiezelfhulp en laagdrempelige hulp. Bekijk ook de handreiking voor behandelaars.