Dagbesteding

Passende dagbesteding is voor iedereen belangrijk. Om deel te nemen aan de samenleving, zin te geven aan het leven en voor het gevoel van eigenwaarde.

Voor mensen die blind of slechtziend zijn, is het extra belangrijk om een heldere dagstructuur te hebben. Dat voorkomt dat het dag- en nachtritme verstoord raakt. Als dat verstoord is, wordt participeren nog lastiger.

Maar met een visuele beperking in combinatie met andere beperkingen is het heel lastig om geschikt werk of dagbesteding te vinden.

  • De omgeving stelt bijzondere eisen: het geluid in de omgeving, de akoestiek, de hoeveelheid prikkels, de netheid van de omgeving met duidelijke plekken voor spullen en vrije, herkenbare looproutes bijvoorbeeld.
  • Het werk/de activiteit stelt bijzondere eisen. Werken met apparatuur die gevaarlijk kan zijn, vraagt bijvoorbeeld extra aandacht of is niet mogelijk.
  • Leven met slecht zicht kost veel energie. Het energieniveau van mensen met een visuele beperking ligt een stuk lager. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het tempo en/of voor het aantal uur dat iemand op een dag actief kan zijn.

Wat biedt Robert Coppes?

De Robert Coppes Stichting heeft zich gespecialiseerd in het bieden van dagbesteding voor deze specifieke doelgroep. Zinvolle besteding van de dag die past bij de mogelijkheden, interesses en beperkingen van de deelnemer.

We hebben vier locaties voor dagbesteding. Twee vestigingen in Vught: Diepenbrock en Coppes Couleur, een in Nijmegen en een in Spaubeek. Deze dagbestedingslocaties zijn helemaal gericht op mensen die naast visuele beperking ook bijkomende beperkingen hebben en op andere plekken niet terecht kunnen.