Op zaterdag 15 oktober 2016, de ‘Dag van de Witte Stok’ kan het wandelend publiek in Vught tussen 9:30 uur en 15:00 uur ervaring opdoen met ‘blind’ oversteken onder begeleiding van mobiliteitstrainers van de Robert Coppes Stichting en Visio. Bij het zebrapad voor het gemeentekantoor worden voorbijgangers die deze ervaring willen ondergaan, geblinddoekt naar de overkant begeleid.

De internationale Dag van de Witte Stok bestaat al sinds 1970. We staan die dag stil bij blinden en slechtzienden die, ondanks hun beperking, zelfstandig door het leven gaan. De witte stok staat symbool voor deze zelfstandigheid. Ook wordt aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid en toegankelijkheid van openbare ruimtes en gebouwen.

Wat betekent de witte stok in het verkeer?

Het lijkt zo simpel: iedere verkeersdeelnemer met een witte stok heeft voorrang. Niet iedere automobilist, fietser of brommer is echter op de hoogte van deze verkeersregel. (Artikel 49 lid 1 uit de verkeerswet). Vervelende ervaringen of zelfs ongelukken kunnen hen kwetsbaar en onzeker maken. De werkgroep ‘Toegankelijk Vught’, waar de Robert Coppes Stichting samen met een aantal andere organisaties deel van uitmaakt, hoopt met de actie op 15 oktober a.s. mensen bewust te maken van de betekenis van de witte stok in het verkeer. De werkgroep houdt zich binnen Vught in brede zin bezig met de toegankelijkheid van de openbare ruimte en het openbaar vervoer.

 

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Berichtenarchief

Ga naar de bovenkant