Vanaf vandaag zijn alle treinstations in Nederland toegankelijk voor blinde en slechtziende reizigers. De grote stations waren dat al langer, nu zijn ook alle kleine stations aangepast. De 90 kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen zijn overal op dezelfde manier aangelegd. Daardoor kunnen blinden en slechtzienden hun weg in principe op ieder station vinden, ook als ze er nog niet eerder geweest zijn.

Bij liften en trappen hangen voelbare bordjes die bijvoorbeeld vertellen naar welk perron een trap leidt. Verder zijn er meer dan 5.000 gesproken routebeschrijvingen van stations gemaakt, zijn obstakels uit looproutes weggehaald en zijn er van de vier grootste stations voelbare stationsplattegronden ontwikkeld.

Volgens de Oogvereniging en ProRail een belangrijke mijlpaal waar jarenlange voorbereiding aan voorafging. Nederland is het eerste land waar mensen met een visuele beperking zelfstandig hun weg kunnen vinden op alle stations. Bekijk hier het filmpje om te zien hoe dit in de praktijk gaat.

 

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Berichtenarchief

Ga naar de bovenkant