Update 22 april

De persconferentie van 22 april heeft eigenlijk geen gevolgen voor de maatregelen die we eerder troffen. Dit betekent geen versoepeling, de manier waarop we nu werken, duurt nog even voort. Vanzelfsprekend vraagt dit veel aanpassingsvermogen en flexibiliteit van alle medewerkers en cliënten. Ondanks de pittige omstandigheden maken we er samen het beste van.

Voor cliënten die in een van de woonvormen wonen, is er behoorlijk wat veranderd. Zo mogen zij, vanwege de maatregelen, geen bezoek van familie, vrienden of vrijwilligers meer ontvangen, tenzij dit echt noodzakelijk is. Dat is erg ingrijpend. Gelukkig kunnen zij veel gebruikmaken van e-mail en (beeld)bellen om contact met naasten te onderhouden. Er is overdag minder structuur omdat de meeste dagbestedingslocaties gesloten zijn. In plaats daarvan bieden we dagbesteding ‘aan huis’. Per locatie is er minimaal één medewerker die in aangepaste vorm een activiteit bedenkt en begeleidt. We spelen in op persoonlijke wensen en behoeftes.

Buiten muziek maken

Muziek zorgt ook voor de nodige ontspanning. Docent Erik Potters begeleider van de Coppes Band verzorgde, met wat kleine aanpassingen, op verschillende locaties voor bewoners een muzikale ochtend in de buitenlucht. Het was genieten, zo blijkt uit de reactie van bewoner Elise: ’Om de beurt deden we een verzoekje, waarbij enthousiast werd meegezongen. Het samen muziek maken deed echt goed. Even alles vergeten en helemaal opgaan in de muziek. Het leuke en verrassende was, dat ieder van ons op zijn/haar manier een muzikaal talent liet zien. Met een bewoner die gitaar speelt en de drummer van de Color Band die toevallig langs kwam, leek het net een orkestje. Ook werd er meerstemmig gezongen. Deze opzet is zeker voor herhaling vatbaar’.

Cliënten die normaliter begeleiding aan huis krijgen, hebben nu veelal telefonisch contact met hun begeleider. Dat werkt anders. Non verbale signalen kunnen immers niet worden opgepikt en niet iedereen vindt het prettig om via de telefoon vrijuit te praten. Vaker bellen, meer doorvragen, checken of je het goed begrepen hebt, zijn nu belangrijk om een goed beeld te krijgen van hoe het gaat. We leveren ook dagbestedingsmaterialen aan huis als mensen daarom vragen. Begeleiders doen boodschappen als cliënten niet zelf de deur uit kunnen gaan of zorgen voor afleiding door met hen te gaan wandelen. Met de herkenningsstok tussen hen in om de 1,5 meter afstand te bewaren.

 

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant