Op maandag 15 oktober is de Dag van de Witte Stok. We vragen op die dag aandacht voor het gebruik van dit hulpmiddel in het verkeer zodat mensen die blind of slechtziend zijn veilig kunnen oversteken.

Er zijn drie soorten witte stokken; de steun/wandelstok, de herkenningsstok en de taststok. Lees hier meer informatie over deze hulpmiddelen.

Veel verkeersdeelnemers weten niet precies wat de regels zijn. Als een blind of slechtziend persoon zijn stok optilt als teken dat hij gaat oversteken, moeten andere verkeersdeelnemers stoppen om hem voorrang te geven. Ook als er geen zebra is moet verkeer voorrang verlenen aan iemand met een opgeheven witte stok. Dat staat in de wet.

Onze mobiliteitstrainer Marcus Boerdijk illustreert het oversteken met de witte stok aan de hand van dit filmpje.

Acties

Om mensen te bewust te maken, zijn er op 15 oktober acties in heel Nederland gepland. In het centrum van Vught staan mobiliteitstrainers van de Robert Coppes Stichting die het winkelend publiek uitnodigen om ‘blind’ over te steken.

De Robert Coppes Stichting vindt het belangrijk dat blinde en slechtziende mensen veilig over straat kunnen en werkt op dit gebied samen met partners Bartiméus, de Oogvereniging, Koninklijke Visio en KNGF Geleidehonden.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op www.stopvoordewittestok.nl

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant