Je in anderhalf jaar bijscholen om als verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) of medewerker maatschappelijke zorg (MMZ) aan de slag te gaan. Een groep van zij-instromers is daar vol enthousiasme mee begonnen bij de Robert Coppes Stichting en bij Koninklijke Visio.

Na een jaar van voorbereiding was het donderdag 4 februari 2021 eindelijk zover: de eerste schooldag van dit nieuwe opleidingstraject. Visio, Robert Coppes Stichting en opleider Oppstap geven dit 18 maanden durende opleidingstraject vorm. Na diplomering zijn deze leerlingen Verzorgende IG/MMZ (niveau 3).

Omdat de opleiding vanwege COVID-19 online gestart is, hebben alle kandidaten thuis een leuk en ludiek introductiepakket ontvangen.

Kijkje in de keuken

Wat het traject uniek maakt, is dat beide opleidende zorgorganisaties zich richten op de doelgroep van slechtziende en blinde mensen. Door de opleiding gezamenlijk aan te bieden, krijgen de deelnemers de kans een ‘kijkje in de keuken’ te nemen bij de drie verschillende zorgsectoren gehandicaptenzorg (GHZ), verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) die binnen deze twee organisaties worden bediend.

De visuele beperking loopt als een rode draad door het gehele opleidingstraject. De leerlingen behalen hun diploma met bovengemiddeld veel kennis over visuele beperkingen. En niet alleen heeft een van de docenten zelf een visuele beperking, ook bij een van de leerlingen is dit het geval. De ervaringskennis over visuele problematiek komt heel dichtbij.

Gastlessen

De klas bestaat specifiek uit zij-instromers, dus uit mensen die tot nu toe niet in de zorg gewerkt hebben. De dagelijkse zorgpraktijk is veelal leidend  voor wat de leerlingen gaan onderzoeken en leren. Daarnaast hebben beide organisaties veel expertise over visuele beperkingen in huis, die in de vorm van gastlessen aangeboden zullen worden.

De opleiding start bewust met twee weken introductie. De leerlingen maken kennis met de docenten en elkaar, leren de organisatie kennen en krijgen theorie aangeboden. Ook is er aandacht voor het leren leren. Voor sommige leerlingen is al een tijd geleden dat ze een opleiding hebben gevolgd.

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant