Onderzoek naar posttraumatische stress bij mensen met een visuele beperking: kunt en wilt u bijdragen?

Mensen met een visuele beperking zijn kwetsbaarder voor bepaalde risico’s en gevaren. Ingrijpende, stressvolle gebeurtenissen kunnen soms leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is een aandoening waarbij extreme stress en angst wordt ervaren door ingrijpende, negatieve levensgebeurtenissen. Het Amsterdam UMC (locatie VUmc) en de Robert Coppes Stichting doen op dit moment onderzoek naar posttraumatische stressstoornis – en de behandeling daarvan – bij mensen met een visuele beperking. Het doel is om aanbevelingen en concrete tips voor hulpverleners te ontwikkelen, zodat zij posttraumatische stress bij mensen met een visuele beperking beter herkennen en hierop hulp geven.

Voor het onderzoek zijn wij op zoek naar mensen die zeer slechtziend of blind zijn en zelf te maken hebben (gehad) met PTSS en daarvoor hulp hebben gehad. Dit wil zeggen dat de PTSS vast is gesteld door een behandelaar en dat u daar – niet langer dan 5 jaar geleden – een behandeling voor heeft gevolgd. In een interview van ongeveer 1,5 uur zouden wij u graag willen vragen naar uw ervaringen met PTSS, de hulp/ behandeling daarvoor en de rol van uw visuele beperking daarbij.

Oproep deelname

Herkent u zich in de bovenstaande punten en bent u bereid om aan het onderzoek mee te doen? Neem dan voor meer informatie contact op met Lia van der Ham (onderzoeker bij het Oogheelkunde, VUmc,) via: e-mail l.vanderham@vumc.nl of telefoon: 020-4444287.

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant