Een kwarteeuw woonvormen Diepenbrockstraat en Bisschop Zwijsenplein!

Afbeelding van gebakjes met het logo van de Robert Coppes Stichting en het getal 25 erop.

De woonvormen van de Robert Coppes Stichting op het Bisschop Zwijsenplein en de Diepenbrockstraat in Vught bestaan 25 jaar, en dat moest gevierd worden! Op donderdag 6 juli werd er daarom een receptie georganiseerd op beide woonvormen, gevolgd door een diner en feestavond. Een mooie aanleiding om terug te blikken op de afgelopen jaren.

Annemieke de Jongh, die al 23 jaar op locatie Bisschop Zwijsenplein werkt, vertelt: “De woonvorm was eerst verbonden aan de Vlasborch, toen aan Sensis en daarna aan Koninklijke Visio. Sinds 2017 horen we bij de Robert Coppes Stichting.

Voor de bewoners is het een vooruitgang dat het Zwijsenplein nu bij de Coppes hoort. Bij de andere zorginstellingen waren we vaak het ‘buitenbeentje’, omdat onze bewoners niet alleen blind of slechtziend zijn, maar ook bijkomende problematiek hebben. De Coppes richt zich juist op deze bijzondere cliëntengroep. We doen er alles aan om de bewoners zo te ondersteunen dat zij hun leven kunnen leiden zoals zij dat graag willen. Wat ik leuk vind, is dat we bij zoveel organisaties hebben gehoord, waardoor we alles altijd op onze eigen manier gedaan hebben. Bij de Robert Coppes Stichting wordt die ruimte ook gegeven.”

Foto van medewerker Annemieke en bewoner Henk van het Bisschop Zwijsenplein, die samen een speech houden op de receptie ter ere van het 25-jarig jubileum.

Medewerker Annemieke en bewoner Henk houden een speech op de receptie.

Bewoner Henk beaamt dit. Hij woont al 25 jaar op het Bisschop Zwijsenplein en heeft elke verandering dus meegemaakt. Door de jaren heen is de groep bewoners kleiner geworden, wat heeft gezorgd voor een huiselijker sfeer. “Het is hier gezellig, en het contact is met anderen is daardoor beter. Het personeel is af en toe veranderd, maar iedereen is leuk. Ik kan hier gewoon mijn eigen schema aanhouden, maar er is ook ruimte om dingen gezamenlijk te doen. We hebben hier onze eigen appartementen, maar ook een gezamenlijke huiskamer. Wie er behoefte aan heeft, zoekt beneden de gezelligheid op.”

Frans is een bewoner van de Diepenbrockstraat. Hij is 72 jaar en woont al hier al twintig jaar. Ook hij kijkt met plezier terug op deze jaren. “Ik kwam hier wonen in juni 2003, nadat mijn moeder overleed. Zij zorgde voor mij, en toen ze wegviel was het geen optie om zelfstandig thuis te blijven wonen. Ik verhuisde dus naar de Diepenbrock en moest even wennen, maar dit is nu echt mijn ‘thuis’. Het personeel is fijn en ik kan goed opschieten met de andere bewoners. Er zijn vaste koffiemomenten en dat vind ik erg leuk. Ik zit ook graag buiten op het terras. Ik heb jarenlang boven gewoond, maar sinds een aantal jaar zit ik beneden. Ik heb nu zelfs een eigen tuintje! Dat wilde ik eerst niet, ik heb namelijk geen groene vingers. Inmiddels staan er toch twee stoelen, een tafel en een vogelhuisje. Dit is mijn eigen plekkie.”

Foto van de taart met daarop een foto van de Diepenbrockstraat, ter ere van het 25-jarig jubileum.

Henk en Annemieke hielden tijdens de receptie een mooie speech waarin ze gezamenlijk terugblikten op de afgelopen 25 jaar. Onder het genot van taart en een drankje werd er met elkaar geproost op deze mooie mijlpaal, om de avond vervolgens af te sluiten met een diner en een gezellige feestavond bij De Oude Herberg in Cromvoirt.

Foto van zangeres Corry Konings met cliënt mw. Maasen, tijdens de feestavond.

Zangeres Corry Konings met cliënt mw. Maassen.

Foto van zangeres Corry Konings met cliënt Chantal Neijenhof, tijdens de feestavond.

Zangeres Corry Konings met cliënt Chantal Neijenhof.

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant