Mensen die slechtziend of blind zijn vertrouwen volledig op geleidelijnen
om op straat hun weg te vinden. Maar omdat een schrikbarende 56%
van alle Nederlanders nog steeds geen rekening houdt met het
vrijhouden van de geleidelijnen, lopen zij vaak tegen obstakels aan.
Levensgevaarlijk!

Houd de lijn vrij!

In de Week van de Toegankelijkheid, lanceren de samenwerkende
oogorganisaties op initiatief van het Bartiméus Fonds weer de publiekscampagne ‘Houd de lijn vrij!’. Middels de speciaal ontwikkelde game Swipe Your Way, online campagne met video’s en de website houddelijnvrij.nl wil de campagne bij iedereen in Nederland tussen de oren krijgen dat obstakelvrije geleidelijnen van levensbelang zijn. Daarom zeggen zij: Sta niet op onze strepen – dat doen we liever zelf!

Permanente oplossing

Naast de publiekscampagne heeft het team van ‘Houd de lijn vrij!’ ook een
permanente oplossing voor het probleem ontwikkeld: een stoeptegel met daarop het campagne icoon, een figuur die met taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. De tegel is bedoeld om direct naast de geleidelijnen te leggen, als permanente herinnering aan weggebruikers om de geleidelijn vrij te houden. De tegel is al door zo’n 16 gemeenten in Nederland besteld. Om dat aantal te helpen stijgen heeft de campagne ook een manifest in het leven geroepen. Iedereen die het ondertekent roept daarmee zijn eigen gemeente op om ook de tegel in het straatbeeld op te nemen. Het manifest kun je tekenen op houddelijnvrij.nl/manifest.

Breed gedragen

Dat het vrijhouden van geleidelijnen heel belangrijk is wordt nog eens
onderstreept door de brede samenwerking van partners die deze campagne
steunen. ‘Houd de lijn vrij!’ is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting. Ook NS ondersteunt ‘Houd de lijn vrij!’. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw, binnen de programmalijn ‘Voor elkaar!’.

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant