Dagbesteding Nijmegen, een specialistische dagbesteding voor mensen die blind of slechtziend zijn, is begin oktober officieel geopend.

De Robert Coppes Stichting is de eerste organisatie die deze groep in Nijmegen en omgeving een specialistische dagbesteding biedt. Het doel: de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van mensen met een visuele beperking vergroten. Het aanbod van activiteiten sluit zoveel mogelijk aan bij individuele interesses en talenten van de deelnemers. Zij worden in de gelegenheid gesteld om nieuwe vaardigheden aan te leren en mogelijkheden te ontdekken.

Feestelijke opening

Ondanks de nodige aanpassingen was het een zeer geslaagd coronaproof feestje.

Coördinerend begeleider Debora Muys vertelt: ‘Ontzettend jammer dat we het niet grootser konden vieren, maar het is niet anders. Het was een feestelijke opening met een borrel, muziek en veel gezelligheid.’ Deelnemer Riek nam het officiële gedeelte voor haar rekening en knipte het lint door.

Regionaal aanbod beperkt

‘Het aanbod van dagbesteding voor blinden en slechtzienden is in de regio beperkt. Veel mensen gingen naar dagbestedingen voor bijvoorbeeld ouderen, maar voelden zich daar niet thuis’, zegt Debora Muys. ’Via onze dagbesteding komen lotgenoten met elkaar in contact en ontdekken ze nieuwe mogelijkheden.’

Niets moet

Deelnemer Marjoke is al vanaf het eerste uur betrokken bij dagbesteding Nijmegen. Ze heeft meegedacht bij de inventarisatie van activiteiten, maar hielp ook bij het inrichten van de keuken zodat alle spullen voor blinden en slechtziende gebruikers logisch geordend zijn. ‘Het mooie van deze dagbesteding is dat er niets moet, maar wel van alles kan. De afstemming op individuele wensen is bijzonder. Ik werk aan allerlei projecten; van pitriet vlechten tot mozaïeken en in de tuin werken. Die activiteiten had ik alleen thuis nooit opgepakt. Het contact met anderen vind ik erg fijn mede omdat de groep gemêleerd is.’  

Specialistische dagbesteding

De dagbesteding is bedoeld voor blinde en slechtziende mensen die naast hun visuele beperking al dan niet bijkomende beperkingen ervaren zoals:

  • psychische/psychiatrische problematiek (bijv. depressieve klachten);
  • verwerkingsproblematiek;
  • somatische problematiek;
  • ouderdomsproblematiek (bijv. eenzaamheid);
  • een licht verstandelijke beperking;
  • autisme.

Informatie

Het adres van de dagbesteding is Professor Cornelissenstraat 8, Nijmegen (locatie in Dienstencentrum Oud Burgeren Gasthuis (OBG). Openingstijden: Maandag, dinsdag en donderdag van 10.00u tot 16.00u. Meer informatie via info@robertcoppes.nl

Mede mogelijk gemaakt door

Speciale dank gaat uit naar de verschillende organisaties die de dagbesteding met financiële steun mogelijk hebben gemaakt:

Stichting Vrienden van de Robert Coppes Stichting; 

Stichting Blindenbelangen;

Gelderse Blindenstichting; 

Landelijke Stichting Blinden Slechtzienden; 

Katholieke Stichting Blinden Slechtzienden; 

St. Blindenhulp. 

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant