Televisie kijken als je blind of slechtziend bent? Het kan met audiodescriptie. In veel landen is deze techniek volop beschikbaar, maar in ons land blijft het aanbod van tv-programma’s met audiodescriptie achter. Belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking hebben daarom op 23 januari in Den Haag een petitie aangeboden. Zij willen een structureel en gevarieerd aanbod van audiodescriptie bij de publieke omroep.

Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm. Blinde en slechtziende mensen kunnen een tv-programma zo veel beter volgen en onbelemmerd toegang krijgen tot publieke informatie. Audiodescriptie werkt via een app die gratis kan worden gedownload.

Het onderwerp was in de afgelopen weken geregeld in het nieuws.
Op 10 januari interview Radio Eén Vandaag:
 Op 17 januari was er item in de uitzending van Eén Vandaag op televisie:

Pilot NPO

De audiodescriptie moet echter wel bij een tv-programma worden aangeboden. In 2016 en 2017 is de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) daar voorzichtig mee gestart. Binnen een pilot zijn de series Tessa, Boer zoekt Vrouw, Penoza, Flikken Rotterdam, 12 telefilms en de jeugdseries Alleen op de wereld en Circus Noël met audiodescriptie uitgezonden. Helaas dreigt in 2018 het aanbod geheel te verdwijnen.

Petitie

Om daar verandering in te brengen is een collectief van belangenorganisaties een petitie gestart: ‘ikwilaudiodescriptie.nl’. De petitie is door bijna 17.000 mensen ondertekend, waaronder CDA-partijleider Sybrand Buma. Met de petitie willen de ondertekenaars bereiken dat het aanbod van tv-programma’s met audiodescriptie groeit naar ten minste tien procent van het aanbod televisiedrama, telefilms, documentaires, educatie en infotainment in 2020.

VN verdrag

Vrijblijvend is het aanbieden van audiodescriptie niet. Het door Nederland in 2016 geratificeerde VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking stelt dat de overheid moet toezien op een toegankelijke samenleving. Artikel 30b stelt dat de Staat moet waarborgen dat personen met een handicap “Toegang hebben tot televisieprogramma’s, films, theater en andere culturele activiteiten in toegankelijke vorm.” Nederland heeft zich aan het verdrag verbonden en is verplicht voorzieningen te treffen.

 

 

 

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant