In het door Erasmus+ (subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport) ondersteunde project PsyCoVIA, delen professionals van vijf verschillende landen (ENVITER partners Nederland, Duitsland, Hongarije, Italië en Kroatië) kennis en praktijkervaringen over psychische en psychiatrische problemen bij volwassenen met een visuele beperking. Zij komen in de periode 2020-2022 zes keer bij elkaar. De organisatie van de eerste bijeenkomst is in handen van subsidieaanvrager Robert Coppes Stichting en staat gepland in de week van 13 januari 2020.

De volgende onderwerpen staan op de agenda:

  • hechting, persoonlijkheidsproblematiek, Charles Bonnet en psychoses;
  • depressie en angst;
  • autisme spectrum stoornis;
  • verslaving en eetstoornissen;
  • posttraumatische stress;
  • gedragsstoornissen en agressie.

Psychische klachten komen vaak voor bij mensen met een visuele beperking. Een goede ondersteuning vraagt om een aanpak op maat. Er is weinig literatuur op dit vlak beschikbaar. Het is belangrijk dat ervaringskennis voldoende wordt vastgelegd. Genoeg aanleiding om ook internationaal kennis te delen en samen te werken met als uitgangspunt dat deze mensen een zo volwaardig mogelijke plek hebben in de samenleving.  

Opbrengst

De belangrijkste conclusies van de meetings worden opgenomen in een digitaal ‘Good Practices Book’. Dit naslagwerk is straks inzetbaar voor training van professionals die blinde en slechtziende mensen ondersteunen die daarnaast mentale problemen hebben.

 

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant