De Robert Coppes Stichting heeft drie woonvoorzieningen in Vught officieel overgenomen van Koninklijke Visio. Het gaat om de woonvoorzieningen aan het Bisschop Zwijsenplein, de Diepenbrockstraat en het Salahutuplein, met 30 bewoners en 28 medewerkers. Daarmee wordt specialistische kennis van een bijzondere doelgroep verder gebundeld. Woensdag 9 maart is de feestelijke sleuteloverdracht met bewoners in het bijzijn van wethouder Saskia Heijboer.

Kleine, bijzondere doelgroep

In Nederland hebben ongeveer 350.000 mensen een visuele beperking. Een klein deel daarvan heeft te maken met zeer complexe problematiek omdat er (meerdere) bijkomende beperkingen zijn. Dat kunnen psychiatrische problemen zijn, een verstandelijke beperking, autisme, niet-aangeboren hersenletsel, problemen door het ouder worden of psychosociale problemen.

In 2020 Kennis- en expertisecentrum

De Robert Coppes Stichting richt zich helemaal op deze bijzondere doelgroep en staat voor maximale zelfstandigheid en regie over het eigen leven voor deze mensen. In 2020 wil de Robert Coppes Stichting Kennis- en expertisecentrum zijn voor deze bijzondere doelgroep.

De overname van de woonvormen in Vught van Visio past daarbij, omdat de cliënten van deze woonvoorzieningen ook tot de doelgroep behoren. Het betekent een verdere bundeling van de schaarse specialistische kennis die er is.

 Impact combinatie groter dan optelsom

De impact van een combinatie van beperkingen is meestal groter dan de optelsom van de afzonderlijke beperkingen. Iemand met autisme heeft bijvoorbeeld vaak steun aan beelden, voor iemand met een visuele beperking vervalt die compensatiemogelijkheid. Iemand die blind of slechtziend is, heeft bij veel praktische zaken hulp van anderen nodig. Maar wat als je anderen niet vertrouwt door bijvoorbeeld een psychiatrische aandoening? De combinatie van beperkingen vraagt om een specialistische aanpak en heel specifieke kennis en ervaring.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Berichtenarchief

Ga naar de bovenkant