Half april tekenden Jos van Kessel, voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem 1 College (KW1C) en Marian van Heerebeek, waarnemend bestuurder van de Robert Coppes Stichting (RCS), een samenwerkingsovereenkomst.
De organisaties leggen hierin vast dat ze voor de komende drie jaar samenwerken in het ontwikkelen van onderwijs voor studenten Maatschappelijke Zorg Niveau 3. Het onderwijs gaat op de woonlocaties van de RCS in Vught plaatsvinden en wordt samen met de praktijk opgezet en uitgevoerd (leren op locatie).

Leren op locatie draagt zorg voor authentiek en betekenisvol leren waarbij studenten zich ontwikkelen aan de hand van duidelijke beroepstaken. Deze vorm leidt tot vernieuwing en versterking van het onderwijs en brengt het werkveld dichtbij. De ondertekening vormt de start van een duurzame samenwerking tussen de RCS; een organisatie voor blinde en slechtziende volwassenen met bijkomende problematiek en het KW1C; een regionaal opleidingscentrum (ROC) voor MBO-onderwijs met BOL en BBL opleidingen in de sectoren Economie, Techniek, Educatie en VAVO, Zorg en Welzijn.

Marian van Heerebeek: “Een mooie samenwerking waarbij een nieuwe manier van leren in de directe zorg wordt vormgegeven door cliënten en professionals.” Jos van Kessel benadrukt; “Zorg dat je successen viert. Bij projecten zoals deze moet je stilstaan bij de mijlpalen en dit is er een van.”

Vormgeven leren op locatie

Het leren op locatie wordt de komende maanden door beide partijen verder vormgegeven en geïmplementeerd.

Het team van Rob Jans van de afdeling Sociaal Maatschappelijke Studies heeft initiatief genomen voor dit project, nadat hij vorig jaar door het Leraar Ontwikkel Fonds een subsidie heeft kunnen aantrekken. Samen met collega’s Esther de Clerck en Fabienne van der Bruggen wordt op dit moment aan het leerplan gewerkt.

Violet van Vlodrop, coördinator Leren & Ontwikkelen (RCS) gelooft in de meerwaarde van leren in de directe zorg en heeft zich ingezet om draagvlak voor deze onderwijsvorm binnen de organisatie te creëren. “Cliënten en collega’s van woon- en dagbestedingslocaties Diepenbrock en Zwijsenplein werken hard aan de voorbereidingen en dragen hiermee bij aan een prettig leef- én leerklimaat!”

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant