Tijdens een verrassingsetentje hebben de 86-jarige Toos van Amelsvoort en Joep Satijn (36) een ‘Speld van Verdienste’ gekregen van de gemeente Vught. Ze kregen de onderscheiding opgespeld door wethouder Saskia Heijboer voor het werk dat ze 12 jaar lang hebben gedaan voor de Centrale Cliëntenraad van de Robert Coppes Stichting.

‘Er zijn in die twaalf jaar soms pittige discussies geweest, vooral als het over bezuinigingen gaat,’ zegt Joep Satijn die de laatste vier jaar voorzitter was. ‘Maar onze mening telde altijd echt mee.  Het is ook leuk om door te vragen aan Monique, de bestuurder, waarom ze bepaalde dingen doet. En soms ging ik mee naar het zorgkantoor. Vaak gaat het daar vooral over cijfers en geld, maar als je als cliënt mee gaat, zien ze opeens waar het echt om gaat. Het werk voor de cliëntenraad was behoorlijk veeleisend, maar er was ook altijd tijd voor een vrolijke noot. Nu er een einde aan is gekomen, maakt me dat best emotioneel.’

Bijna eeuw geschiedenis blinden en slechtzienden

Toos van Amelsvoort draagt als 86-jarige bijna een eeuw geschiedenis van de omgang met blinden en slechtzienden met zich mee. ‘Ik heb Robert Coppes, naamgever van de Stichting, bijvoorbeeld persoonlijk nog goed gekend. En vroeger was van alle blinden en slechtzienden 80 procent blind en 20 procent slechtziend, nu is dat andersom door betere geneeskunde.’ Zelf is ze volledig blind. De bril die ze draagt is ‘voor de show’, zoals ze zelf zegt. Ze heeft in een tijd op school gezeten dat een volwaardig schooldiploma voor blinden nog niet was weggelegd. Desondanks is ze 25 jaar telefoniste bij de provincie geweest.

Achttien jaar geleden kwam ze, na het overlijden van haar man, vanuit Den Bosch in een aanleunwoning van de Vlasborch in Vught wonen met ambulante begeleiding van de Robert Coppes Stichting en was vanaf het begin een betrokken cliënt.

Veel lezen

Voor elke vergadering van de Centrale Cliëntenraad kreeg Toos van Amelsvoort de stukken in braille aangeleverd. ‘Je moet veel stukken lezen, met de Wmo en alle veranderingen van de laatste tijd in de zorg werd de stapel dikker en dikker. Dat deel ga ik niet missen’, zegt ze lachend. Op zoek naar een nieuwe tijdsbesteding hoeft de 86-jarige niet. Vier keer per jaar gaat ze op reis, liefst naar verre landen als Vietnam, Thailand, Nepal. Ze ziet zelf niets, maar bereidt zich goed voor en laat graag alles uitgebreid beschrijven. Thuis in Vught vult ze haar dagen moeiteloos met handwerken, haar blindengeleidehond Buddy, volksdansen, kaartclubjes en fietsen op de tandem.

Joep Satijn blijft nog intensief bij de Robert Coppes Stichting betrokken als bewoner van de woonvoorziening aan de Taalstraat en deelnemer van dagbesteding ‘Coppes Couleur’ aan de Helvoirtseweg. En krijgt extra tijd voor zijn passies radio maken en PSV.

 

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Berichtenarchief

Ga naar de bovenkant