Na enkele maanden voorbereiding was het maandag 16 september 2019 zover. Begeleiders Debora en Brechje van de Robert Coppes Stichting startten met de pilot dagbesteding voor blinde en slechtziende mensen in Nijmegen. Brechje: ‘In ons werk ervaren wij al langer dat er in de regio zeer beperkt aanbod is in dagbesteding voor mensen met een visuele beperking. Met deze pilot willen we hier graag op inspelen. Blinde en slechtziende volwassenen op zoek naar leuke en creatieve dagactiviteiten en waardevolle ontmoetingen zijn bij ons van harte welkom. Wij hebben veel zin in dit nieuwe avontuur.’

Het gaat in eerste instantie om 12 bijeenkomsten, om de 14 dagen op maandag (hele dag) voor een half jaar, m.u.v. vakanties. De locatie, een ontmoetingscentrum, ligt in Nijmegen aan de Staddijk 41.

Brechje: ‘Een prachtig gelegen locatie aan de rand van de stad met een mooi stadspark als achtertuin, waar wij, en de aanwezige geleidehonden, ook zeker dankbaar gebruik van zullen maken.

Activiteiten in overleg vormgeven

De invulling bepalen we in overleg met de deelnemers. Uit een eerste peiling blijkt dat er voornamelijk behoefte is aan activiteiten op de volgende gebieden; creatief, muziek, koken/bakken en bewegen. We maken hierbij natuurlijk gebruik van de aanwezige expertise binnen onze Stichting, maar staan ook open voor een samenwerking met andere aanbieders.’

De Robert Coppes Stichting biedt al jaren specialistische begeleiding aan mensen met een visuele beperking en bijkomende problematiek, ook in Nijmegen. Alhoewel er tussen de 200.000 en 250.000 mensen met een visuele beperking zijn in Nederland, heeft slechts een klein deel behoefte aan specialistische zorg en ondersteuning. Het gaat om mensen die behalve met een visuele beperking, vaak ook kampen met bijkomende problematiek: psychiatrisch, auditief, cognitief en/of psychosociaal.

Waarom voor deze groep aparte dagbesteding?

Met een visuele beperking in combinatie met andere beperkingen is het heel lastig om geschikt werk of dagbesteding te vinden. Dit heeft een aantal redenen:

  • De omgeving stelt specifieke eisen: het geluid in de omgeving, de akoestiek, de hoeveelheid prikkels, de netheid van de omgeving met duidelijke plekken voor spullen en vrije, herkenbare looproutes bijvoorbeeld.
  • Het werk/de activiteit verlangt aanpassingen. Werken met apparatuur die gevaarlijk kan zijn, vraagt bijvoorbeeld extra aandacht of is niet mogelijk.
  • Leven met slecht zicht kost veel energie. Het energieniveau van mensen met een visuele beperking ligt een stuk lager. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het tempo en/of voor het aantal uur dat iemand op een dag actief kan zijn.

Meer weten over dagbesteding voor blinden en slechtzienden in de regio Nijmegen?

Neem telefonisch contact met ons op via 073 – 657 91 57 of stuur een bericht aan:

bwijnhoven@robertcoppes.nl of dmuys@robertcoppes.nl

Bijschrift foto:

Deelnemer Marjoke verricht de openingshandeling van de dagbestedingsruimte en knipt het lint door met Niek Hermsen, de eigenaar van het pand. Op de achtergrond Robert Coppes begeleider Brechje.

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant