Start vervolgonderzoek naar posttraumatische stress bij blinde en slechtziende volwassenen

Janneke (60 jaar) is onderweg naar de supermarkt en voelt ineens de grond onder haar voeten verdwijnen: ze valt in een gat dat gegraven is wegens wegwerkzaamheden. Piet (72 jaar) laat zijn blindengeleidehond Skipper uit, als deze ineens wordt aangevallen door een andere hond. Joop (56 jaar) wordt over het hoofd gezien door een automobilist als hij de straat oversteekt. Alle drie hebben ze na het meemaken van deze gebeurtenissen nog klachten zoals angst, gespannenheid en moeite met slapen…

Uit eerder onderzoek, dat onder andere is uitgevoerd door de Robert Coppes Stichting, komen voorzichtige aanwijzingen dat mensen met een visuele beperking vaker posttraumatische stress ervaren en dat bepaalde risicofactoren hier een rol in spelen. Op dit moment is er echter onvoldoende bewijs om hier sluitende uitspraken over te doen.

logo van psyvisnet

Vervolgonderzoek “posttraumatische stress: prevalentie en risicoprofiel”

Daarom gaan onderzoekers van de Robert Coppes Stichting in samenwerking met verschillende partners een vervolgonderzoek uitvoeren.

In dit vervolgonderzoek komen de volgende elementen aan bod:

    • er wordt onderzocht hoe vaak blinde en slechtziende volwassenen posttraumatische stress (stoornis) ervaren, in vergelijking met goedziende mensen van dezelfde leeftijd;
    • er wordt gekeken naar de relatie tussen de visuele beperking en de posttraumatische stressklachten;
    • daarbij wordt onderzocht welke factoren het risico op posttraumatische stress bij blinde en slechtziende volwassenen verhogen.

Het onderzoek loopt tot medio 2024 en wordt uitgevoerd door middel van een cross-sectionele cohortstudie van bestaande literatuur. Er wordt gebruik gemaakt wordt van data van de Longutidinal Aging Study Amsterdam (LASA; zie https://www.lasa-vu.nl).

Op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Kijk voor updates en de uiteindelijke resultaten op de pagina “Posttraumatische stress: prevalentie en risicoprofiel”.

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant