Afgelopen donderdag 7 april bracht VGN Voorzitter Boris van der Ham met een aantal collega’s een werkbezoek aan VIVIS, het samenwerkingsverband van instellingen voor mensen met een visuele beperking. Het bezoek vond dit maal plaats bij Bartiméus in Doorn. De delegatie werd ontvangen door de bestuurders van Bartiméus, Koninklijke Visio en Robert Coppes Stichting.

De delegatie heeft kennis gemaakt met de sector, met de cliënten en met de organisaties. Daarbij was er veel aandacht voor het laten zien van het specialistische karakter van de zorg voor mensen met visuele beperkingen.

Er werden mooie voorbeelden getoond van onze samenwerking binnen VIVIS, inclusief Kennis over Zien. Zo gaf Marjo van Welbergen namens de gezamenlijke expertisegroep Visueel-Verstandelijke Beperking presentaties over Muziek en Brilgewenning voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking.

Boris van der Ham met Marjo van Welbergen

Ook liet het Bartiméus Fablab een digitale innovatie, genaamd de Heartbeat 2, zien. Hiermee kunnen doofblinde cliënten een medewerker laten merken dat ze hulp nodig hebben, zonder dat die medewerker steeds in de buurt moet zijn.

Margreeth Kasper de Kroon, bestuurder van Koninklijke Visio: “Mooi om te laten zien hoe wij gezamenlijk onze kennis ontwikkelen die echt toepasbaar is in de praktijk van onze cliënten.“

Een gezellige lunch samen met cliënten

Aansluitend vond er een lunch met cliënten plaats, wat ook een geanimeerd gesprek opleverde. Eén van de  bewoners van de locatie in Doorn bood VGN Voorzitter Boris van der Ham nog een persoonlijk kunstwerk aan.

Boris van der Ham neemt een persoonlijk kunstwerk gemaakt door een bewoner in ontvangst

De bewoners namen daarna de VGN medewerkers mee naar hun woning om te laten zien welke bijzondere aanpassingen daarin nodig zijn. Zo had een van hen een spraakgestuurde klok. Ook keken ze samen rond bij De Bies, een multifunctioneel centrum voor zwemmen, sport en bewegen annex dagbestedingslocatie bij Bartiméus.

Boris van der Ham: “Heel bijzonder om met deze bewoners in gesprek te gaan en te horen hoe zij in het leven staan. Ik heb weer veel geleerd vandaag.”

Zowel cliënten als de bestuurders genoten zichtbaar en hebben zich prima vermaakt. Ze hebben het belang voor de zorg voor deze speciale doelgroep echt kunnen ervaren.

Meer informatie over het werkbezoek en VIVIS is verkrijgbaar via Julianne Meijers – Bartiméus, Margreeth Kasper de Kroon – Koninklijke Visio en Marian van Heerebeek – Robert Coppes Stichting.

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant