Bij Bartiméus in Zeist zijn vandaag ruim 900 zorgprofessionals bijeengekomen op de eerste gezamenlijke kennisdag in de visuele sector. Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting gaan op steeds meer kennisgebieden nauwer samenwerken.

60+ workshops

De kennisdag biedt meer dan zestig workshops over tal van onderwerpen in de ondersteuning van mensen met een visuele beperking. Denk aan innovatie en technologie, nieuwe hulpmiddelen, visuele problemen door niet aangeboren hersenletsel (NAH), mentale problematiek en een actueel onderwerp als ’toegankelijkheid’ voor mensen met een beperking.

Cliënten en ervaringsdeskundigen

Aan de kennisdag doen medewerkers en cliënten (bewoners) met een visuele beperking mee. Zo vertellen twee bewoners over de nieuwe de-escalatietraining voor mensen met een (licht-) verstandelijke beperking die samenwonen in een groep. In een andere workshop vertellen vijf ervaringsdeskundigen over wat zij kunnen betekenen voor cliënten die binnenkomen voor revalidatie.

Doel van de kennisdag is ook dat professionals elkaar na vandaag dag nog beter vinden. Blinde en slechtziende medewerkers worden op de dag ‘gekoppeld’ aan een buddy van een andere organisatie. De workshops zijn een duopresentatie van de medewerkers van verschillende zorginstellingen.

Over VIVIS

Binnen het samenwerkingsverband VIVIS werken de organisaties al op verschillende terreinen samen. Voorbeelden zijn gezamenlijke methodieken, wetenschappelijk onderzoek en EduVip, de site voor onderwijskundige ondersteuning van kinderen met een visuele beperking.

Bartiméus, Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting hebben in 2017 al samen het internationale ‘Vision’ congres in Den Haag georganiseerd. De kennisdag van vandaag past in de lijn om meer gebruik te maken van elkaars kennis, van coördinatie van innovatie en onderzoek en deskundigheidsbevordering van medewerkers in de visuele sector.

 

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant