Om impact te kunnen maken in de Tweede en Eerste Kamer en andere organisaties te mobiliseren om het stemproces in de toekomst inclusief te maken, doen we samen met Koninklijke Visio, Bartiméus, Oogvereniging en Macula Vereniging tijdens de verkiezingen een onderzoek onder mensen met een visuele beperking. Graag brengen we de huidige situatie in kaart; wie stemmen wel, wie niet en waarom niet? Welke problemen worden ervaren bij het stemmen? Hoe bevalt het stemmen per brief door personen met een visuele beperking die ouder zijn dan 70? Met de uitkomsten van het onderzoek hebben we goed in beeld wat de hindernissen en behoeften zijn zodat we daarmee een statement kunnen maken richting de instanties, dat verandering noodzakelijk is. Hoe meer respons, hoe sterker het statement!

We hebben je hulp hard nodig, doe je mee?

Ga naar het onderzoek via de volgende link: onderzoek verkiezingen

Indien je niet zelfstandig het onderzoek kunt invullen, dan nemen we de vragen graag telefonisch af. Neem contact op via het volgende telefoonnummer: 030 – 294 54 44

Waarom dit onderzoek?

Mensen met een visuele beperking ervaren het zelfstandig stemmen bij verkiezingen als een belangrijke invulling van hun gelijkwaardige positie in onze samenleving. Echter is de realiteit dat veel personen niet stemmen of iemand machtigen om te stemmen.

In de afgelopen jaren is aandacht besteed aan het toegankelijk maken van het stemlokaal en het stemmen zelf, door onder andere een stemmal, de soundbox en loepen te introduceren. Het stembiljet heeft binnen het stemproces een essentiële rol. Het biljet wijzigt bij iedere verkiezing in formaat en inhoud, waardoor de middelen zoals de stemmal en de soundbox continue moeten worden aangepast. Dit brengt hoge kosten met zich mee en schrikt gemeentes af, waardoor slechts 10% van de gemeentes dergelijke middelen heeft aangeboden bij een zeer beperkt aantal stemlokalen. Hierdoor zijn de effecten minimaal en komen we niet tot ons doel, namelijk het hele stemproces toegankelijk maken.

Dat moet dus anders!

De verkiezingen in Corona tijd hebben ons geleerd dat de Tweede Kamer nu wel aanpassingen kan en wil doorvoeren in het stemproces, door bijvoorbeeld personen boven de 70 per brief te laten stemmen.

Daarom willen we ons de aankomende jaren inzetten om een inclusief stemproces te realiseren, bijvoorbeeld door per brief stemmen voor een grotere groep mogelijk te maken of misschien zelfs digitaal? We gaan samen op zoek naar een inclusieve oplossing.

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant