Begin 2021 zijn onderzoekers van de Robert Coppes Stichting en Amsterdam UMC gestart met een internationaal onderzoek naar het bespreken van depressieklachten onder blinde en slechtziende volwassenen, van wie één op de drie deze klachten ervaart. In praktijk blijft in veel gevallen de signalering en behandeling van deze klachten uit omdat volwassenen met een visuele beperking vaak terughoudend zijn in het bespreken van depressieklachten. Zij weten in veel gevallen niet hoe ze depressieklachten moeten interpreteren, zijn bang voor reacties van anderen en/of zijn niet op de hoogte waar ze hulp kunnen krijgen.

Ondersteuning van een zorgprofessional kan hen helpen om depressieklachten te herkennen en bespreekbaar te maken. Veel professionals ervaren echter zelf ook barrières om depressieklachten te bespreken. Onder andere gevoelens van gebrek aan kennis en zelfvertrouwen lijken hen hierbij te belemmeren.

Educatief programma  

Door studies uit Nederland, Wales en Australië te bekijken, kunnen er gefundeerde aanbevelingen worden gedaan om hen hierbij beter te ondersteunen. Ze worden opgenomen in een educatief programma om zorgprofessionals te helpen bij het herkennen en bespreken van depressieklachten bij blinde en slechtziende volwassenen.

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw ZG-Expertisefunctie en uitgevoerd in samenwerking met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus, Amsterdam UMC, Cardiff University en University of Melbourne. Het onderzoek loopt tot en met december 2021.

Meer informatie over deze studie is te verkrijgen via Edine van Munster (projectmanager), mail naar: evmunster@robertcoppes.nl

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant