Een jaar geleden kwam er een nieuw biljet van 5 euro in omloop, in september dit jaar volgt een nieuw biljet van 10 euro. Later zullen ook de andere biljetten volgen met nieuwe versies. Voor blinden en slechtzienden is belangrijk om te weten hoe je de verschillen kunt voelen of vaststellen. Daarom de voelbare kenmerken van alle munten en biljetten op een rij.

Biljetten

De biljetten verschillen in grootte (lengte en breedte): hoe groter, hoe hoger de waarde. Er waren geen andere voelbare kenmerken en verschillen.. Maar als je één biljet in je handen hebt, heb je geen vergelijkingsmateriaal. Heb je meerdere briefjes van verschillende grootte, kun je alleen aangeven welke meer waard is, maar niet de exacte waarde. De Eurocashtest is een perfect hulpmiddel met braille en reliëftekens om snel de waarde te weten. (link naar voorbeeld) Je kunt thuis een waarde geven aan de verschillende biljetten die je hebt en de biljetten, per waarde, op een voor jou herkenbare manier opvouwen en in opbergen. Het verschil in grootte tussen de biljetten gaat groter worden. De gebruikte kleuren zijn helderder. Volgens De Nederlandsche Bank hebben de nieuwe eurobiljetten extra voelbare kenmerken:

  • De afbeelding en de cijfers die de waarde aangeven zijn wat dikker.
  • Er zitten voelbare lijntjes op de linker- en rechterkant (korte kanten) van het biljet.
  • Op het briefje van € 5 is dat aan iedere kant een aaneengesloten reeks van 26 voelbare, schuine lijntjes.
  • Op het nieuwe briefje van € 10 (komt in september 2014 in omloop) aan iedere kant 2 reeksen van 12 voelbare, schuine lijntjes.

De afbeeldingen en cijfers zijn nauwelijks te voelen. De streepjes wel!

Munten

Bij de munten is er op het gebied van voelbare kenmerken niets veranderd. De kenmerken op een rij:

  • De afmeting (grootte), kleur en rand. De gekartelde en getande randen en de randen met groeven en inkepingen helpen om de verschillende waarden te kunnen onderscheiden.
  • Het gewicht. Hoe zwaarder de munt, hoe hoger de waarde. Uitzondeling hierop is de munt van € 1.
  • De dikte. Hoe dikker de munt, hoe hoger de waarde. Uitzonderingen hierop zijn de munten van € 1 en € 2.

Andere hulpmiddelen

De meeste blinden en zeer slechtzienden kunnen met de gekartelde en getande randen en de groeven en inkepingen goed uit de voeten. Kun je dat als blinde of zeer slechtziende niet, dan is ook hier de Eurocashtest een goed hulpmiddel om per munt te bepalen wat de waarde is. Het verschil in gewicht en dikte wordt nauwelijks gebruikt om de waarde van muntgeld te bepalen. Om muntgeld te bewaren en om gemakkelijk gepast te betalen is de Eurobox een prima hulpmiddel. Eurocashtest en Eurobox zijn te bestellen bij hulpmiddelenleveranciers.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Berichtenarchief

Ga naar de bovenkant